top of page
Buscar
Roser Fenes

LA IMPORTÀNCIA DELS FOTOPROTECTORS


EL SOL . PER QUÈ PROTEGIR-NOS?

La pell és l’òrgan més gran del cos.

Entre les principals funcions de la pell hi ha la de protecció.

La pell protegeix al cos de factors externs com bactèries, substancies químiques i temperatura.

La pell fa la funció de regular la temperatura del cos, a través de la suor aconseguim refredar el cos i quan fa fred els vasos sanguinis subcutanis s’omplen de sang per preservar l’escalfor del cos.

La pell és la primera barrera natural quan el cos és atacat per gèrmens o bactèries i treballa conjuntament amb el sistema immunitari per aconseguir que aquests germens o bactèries no puguin danyar els músculs, nervis, ossos i tendons.

L’altra funció de la pell és la elasticitat, gràcies a la pell podem moure’ns i estirar-nos sense sentir dolor.

Gràcies a la pell tenim el sentit del tacte. Les terminacions nervioses que hi han a la pell fan que detectem si ens estem cremant o fa molt fred.

Quantes vegades hem sentit a dir que la pell respira? Doncs sí la pell absorbeix oxigen i nitrogen de l’aire, i és per això que ens aconsellen vestir amb roba transpirable.

La nostra pell és impermeable, no deixa passar aigua a través d’ella, ja que això provocaria una pèrdua de minerals pel nostre cos. La pell té una barrera natural que la impermeabilitza i aquesta barrera és la que hem de mantenir en bon estat hidratant-la amb cremes o olis.

També té la funció d’el.liminar cèl.lules mortes, les cèl.lules del nostre cos es reprodueixen constantment i les noves van reemplaçant les antigues.

Les funcions de la pell fan que sigui impossible viure sense la pell. És per això que es recomanable cuidar-la cada dia.

La pell fa de barrera, protegeix de el calor i el fred, l’aire, els elements externs, els gèrmens, les bactèries, i la pell es repara i lubrica a sí mateixa, i inclús el.limina alguns residus del cos.

Quan parlem de protegir la pell, hem de parlar de la melanina. La melanina és la protecció natural que té la nostra pell per defensar-se dels raigs solars.

La falta o l’excés melanina pot tenir conseqüències greus. Una pell blanca és una pell amb poca melanina, i hi ha el cas extrem de l’albinisme que és quan no hi ha gens de melanina.

Quant més fosc sigui el color de la nostra pell, menys risc tindrem de cremar-nos, però hem de tenir en compte que igualment ens hem de protegir per que els raigs solars no només ens poden posar la pell vermella sinó que a més destrueixen la cadena d’ADN de la pell provocant taca i arruga a les capes més profundes.

La nostra pell té uns antioxidants naturals que ens defensen. Però hem de saber que una exposició de 5 minuts al sol sense protecció solar suposa una davallada d’un 40% dels antioxidants que porta la nostra pell.

Quan els antioxidants desapareixen, apareixen els radicals lliures, i llavors apareixen els danys a la pell i les mutacions, els danys poden ser cancerígens o precancerígens.

L’exposició al sol augmenta el risc de tenir càncer de pell i augmenta l’envelliment prematur. El sol és la principal causa del càncer de pell.

Per reduir això utilitzem protecció solar.


ON COMPREM LA PROTECCIÓ SOLAR AL SUPERMERCAT O A LA FARMÀCIA?


La protecció solar que venen als supermercats també protegeix de la radiació UV, la diferència és que a la farmàcia els protectors solars no només protegeixen sinó que porten antioxidants i enzims reparadors per revertir els efectes de la radiació solar.

També a la farmàcia trobarem un ventall de possibilitats més gran i podrem escollir un producte adequat a cada tipus de pell i podrem escollir productes naturals i ecològics.


ATENCIÓ SI TENIM NENS PETITS O ADOLESCENTS!


En els últims anys s’ha detectat un augment del 300% de càncer de pell en persones de raça blanca.

La majoria de casos es produeixen en adults o persones grans, però també hi han casos de nens i adolescents.

El desenvolupament del càncer de pell es degut a l’exposició prolongada durant tota la vida. Els nens dediquen més temps a activitats a l’aire lliure que la majoria d’adults , especialment a l’estiu. La major part d’exposició solar de la vida d’una persona es rep durant els primers 18 anys de vida, per tant és imprescindible una correcta protecció solar.

Quan haguem d’escollir la protecció solar :


-nens menors de 6 mesos, no els podem exposar a la radiació solar directa perquè la seva pell no té encara la capacitat per defensar-se i podria tenir cremades solars severes i de conseqüències greus.


-entre 6 mesos i 2 anys són recomanables els protectors solars físics , naturals i sota

para-sol. Tenir en compte que aquest deixa passa un 30% dels raigs solars.


-de 2 a 3 anys es poden utilitzar factors físics i químics combinats

Quan més alt sigui el factor de protecció, millor, més protegeix. És important que tinguin factor de protecció de ampli espectre, que protegeixin dels raigs UVB I UVA, i que siguin resistents a l’aigua, no només per quan es banyin sinó també per que quan fan activitats a l’aire lliure, suen.


Per que un factor de protecció solar sigui efectiu, s’ha d’aplicar correctament.


COM PROTEGIR-NOS?


Cal tenir en compte unes normes bàsiques:

No exposar-nos al sol entre les 12h del matí i les 16h de la tarda, inclosos els dies ennuvolats per que la radiació UV és capaç de creuar els núvols i afectar la pell. HORES CENTRALS DEL DIA NO.

Fer servir ulleres de sol, roba de màniga llarga i gorra.

Utilitzar protectors solars per evitar l’envelliment prematur i el càncer de pell.

La protecció solar en crema o loció és molt millor en pells sensibles. La protecció solar en gel o spray pot ser més irritant.

La elecció de la protecció solar dependrà del fototipus de pell que tinguem, o sigui de si tenim una pell més blanca o menys.

Les persones rosses i pellroges son més sensibles i es cremen amb més facilitat. ( fototipus I i II). -----SPF 50

Els fototipus III i IV toleren més la radiació solar per que tenen més melanina.-------SPF 30

I els fototipus V i VI, que son les persones de raça fosca i negra son les que aguanten més perque tenen una pell molt pigmentada. -------SPF 30

Si la protecció solar no s’aplica correctament, no serà efectiva.

Recordem també protegir els llavis i els cabells.


QUANTITAT DE PROTECCIÓ SOLAR I CADA QUAN

Per que un protector solar sigui efectiu, se n’ha de posar en quantitat suficient i repetir cada 2 hores, i també repetir si es sua molt o la persona es banya.

Les quantitats correctes son:

-4 cullerades de cafè en un bebè

-7 ‘’ ‘’ en un menor de 4 anys

-9 ‘’ ‘’ de 4 a 12 anys

-12 ‘’ ‘’ a partir de 12 anys i edat adulta

Això vol dir que s’ha d’aplicar una quantitat generosa.

No oblidar llavis i cabells.

El protector solar químic s’ha d’aplicar 30 minuts abans de l’exposició solar, per que necessita ser absorbit.

El protector solar físic, natural, és immediat per que no s´absorbeix, funciona fent un efecte mirall, els rajos solars que li arriben, els torna a projectar.


QUINS SOLARS PODEM PUJAR A L’AVIÓ?

Actualment ja hi han molts països que no deixen passar la protecció solar si no és BIODEGRADABLE. Ex. Punta Cana, Haway, Ribera Maya…

Cada any es tiren als oceans de tot el món entre 6000 i 14000 tonelades de crema solar. Per tant la composició dels protectors solars és fonamental per preservar la fauna i la flora marina.

El problema és que varis components de la composició de la majoria dels protectors solars son tòxics, per la seva mateixa composició química ( Filtres químics, parabens …)

Es recomanen els protectors solars físics, els naturals, que son l’òxid de zinc i el diòxid de titani, però sempre es millor que no estigui transformat en nano-partícules, per que son partícules microscòpiques que la fauna marina pot ingerir.

AVENE ha posat en marxa un projecte socio-ambiental amb la finalitat de participar en la regeneració dels corals a Indonèsia i preservar l’ecosistema marí.

L’any 2017 va replantar uns 2000 coralls a l’illa de Bali.


MEDICAMENTS QUE PODEN PROVOCAR FOTOSENSIBILITAT

Hi ha molts medicaments molt habituals que poden provocar fotosensibilitat, com per exemple, l’omeprazol o l’ibuprofè, també els anticonceptius orals.

Què podem fer?

Freqüentment ens surten taques o al.lèrgies degut a aquesta fotosensibilitat, en aquest cas ens haurem de protegir més encara i podem prendre protecció solar en càpsules per evitar aquestes al.lèrgies o taques tan molestes.

El PROTECTOR SOLAR EN CÀPSULES prepara la nostra pell pel sol i d’aquesta manera podrem evitar la taca i l’al.lèrgia.

El protector solar s’ha de prendre 1 mes abans, 1 mes durant i 1 mes després, o sigui 3 mesos seguits.

Aquest protector solar oral ens ajudarà en qualsevol afecció de la pell relacionada amb el sol.

Els que estan formulats amb BETA CAROTENS son per prolongar el bronzejat i fer que tinguem un bronzejat uniforme i bonic, però si tenim taques, ens prendrem un protector solar sense beta carotens.



-NATURAL O QUÍMIC?


AMB QUÈ ENS AFECTEN ELS PARABENS?

Hem dit que el filtre químic absorbeix per la pell, i el físic no, per això és més segur, i a un bebè o menor de 3 anys es recomana el filtre físic per que la pell encara està en fase de desenvolupament.

Els dos filtres físics que hi han son l’òxid de zinc i el diòxid de titani i millor sinó estan trencats en nano partícules

També es recomana els filtres naturals per que els químics estan relacionats amb la destrucció dels oceans i espècies marines.

El filtre químic s’ha relacionat igual que els parabens a més probabilitat de tenir alguns cancers , càncer de pell o càncer de pit o de pròstata, també amb malformacions en el fetus, menor incidència d’espermatozoides en homes i endometriosis en dones, adelantament de la pubertat, diabetes tipus 2, i obesitat.

Aquests filtres químics igual que els parabens imiten l’acció dels estrogens i afecten al nostre sistema hormonal, es diuen DIS RUPTORS ENDOCRINS.

Els laboratoris tenen permís d’utilitzar-los en mínimes quantitats, el que passa és que molts components el cos no els pot el.liminar i poden arribar a ser perjudicials.

En persones sanes poden no ocasionar problemes però les dones embaraçades, nens petits, persones que hagin patit càncer, i persones amb atopia, dermatitis atòpica seria aconsellables protecció solar mineral per minimitzar riscos.

Exemples de parabens: propilparaben, metilparaben,

etihexilmetoxicinamato, ciclopentasiloxano

Per evitar riscos hem de vigilar:

-octinoxat

-metoxicinamat d’octil

-oxibenzona ( El 70% dels solars en porten )

-benzofenona

-metilbenzilide

-homosalat

-octisalat

-et-paba i oc-paba

-palmitat de retinol

Son legals però no son segurs.


AL-LÈRGIES

Quant a les al.lèrgies, hem de vigilar l’octocrilè, és un filtre solar químic, que no fa reacció en el moment que et poses el protector sinó quan està en contacte amb el sol, i fins 2 dies més tard pot fer reacció.

Igual que l’octocrilè, hi ha la triazina, que pot provocar al.lèrgia als ulls, la podem trobar com ethylhexyl triazone, diethylhexyl butamida triazone, i tris-bifenil triazina. Al Japó està prohibida.

Octocrilè si es combina amb antiimflamatoris pot fer al.lèrgies importants.

S’utilitza molt per que fa que les cremes siguin més resistents a l’aigua i està permès utilitzar-lo en una concentració màxima del 10%, el problema es que l’octocrilè s’utilitza molt en cosmètica i pot tenir un efecte acumulatiu. D’aquí a que cada cop hi hagin més

al.lèrgies.

També tant l’octocrilè com la triazina poden ser tòxics per la salut per poder provocar errors en el metabolisme.


ATOPIA

La persona amb dermatitis atòpica té una pell que té esquerdes, és una pell que no està sellada, és una pell malalta, per tant tindrem molta cura amb la protecció solar i només utilitzarem protecció solar mineral, inclús si és un adult per que la química s´absorbeix, i aquesta persona no té l’efecte barrera de la pell. I mai els sprays que encara ressecarien més la pell, una pell que necessita el màxim d’hidratació.


PSORIASIS

En la psoriasis els raigs UV actúen fent un efecte immunomodulador que es tradueix en una disminució de la vermellor i de la descamació i per tant de les plaques de psoriasis.

Es recomana exposar-se les plaques de psoriasis al sol 1 hora cada dia a hores no punta sense protecció solar.

Només 1 hora al dia. Molt important, no cremar-se per que llavors empitjorarà la psoriasis a l’augmentar la inflamació.

Tenir en compte que la radiació solar es acumulativa i que les persones amb psoriasis a vegades ja els han receptat sessions de fototerapia, i és per això que tenen més risc de tenir càncer de pell.

També es recomana banyar-se al mar 20 minuts cada dia per que l’aigua de mar té un efecte calmant per les plaques de psoriasis.

Hidratar-nos molt bé i utilizar una crema emolient.

L’aigua de piscina amb clor empitjora la psoriasis.

Si hem tingut càncer de pell, no exposar-nos al sol.


ACNÉ

L’acné millora a l’estiu perque el sol té una acció antibacteriana, antiimflamatòria i secant i amb el broncejat les lesions cutànees es camuflen.

Però atenció: el sol és un fals amic dels granets!!!!

Durant l’exposició solar la capa còrnea de la nostra pell es fa més gruixuda, obstruint de manera més fácil els poros.

I s’acaba l’estiu i les lesions que semblava que havien desaparegut tornen a brotar després de les vacances

I a més si ens hem passat amb el sol, la pell pot quedar irritada, deshidratada i com a conseqüencia produeix més greix que provoca més acné.

-utilitzar filtre alt no comedogènic

-filtre amb gel

-netejar la cara matí i nit amb sabó per acné.

-crema matificant de dia

-serum pell grassa de nit

-després de l’estiu exfoliar no utilizar tractaments abrasius que poden aumentar sensibilitat, imflamació i taques

- si hi ha acné imflamatori, no exfoliar.


TAQUES

-serum despigmentant

-protecció solar alta

-protecció solar en càpsules sense carotens.


CÓM TENIR UN BRONCEJAT PERFECTE?

CARA

S’ha de tenir en compte: .

. HIDRATACIÓ

. SEBO

. IMPERFECCIONS

Més d’un 40% de persones tenen pell deshidratada. Recomanem crema solar amb Age Repair, amb àcid hialurònic i ceramides

Si tenim excés de greix, recomanem textures amb gel, fluides, oil-free

Per les imperfeccions, exfoliacions suaus 2 cops per setmana, vit C o retinol. I protecció solar alta i protecció oral sense carotens.

COS

Tenir en compte:

.HIDRATACIÓ

.TEXTURA

El 1er mecanisme de la pell és acumular cèl-lules mortes, si volem tenir un broncejat bonic, ens haurem d’exfoliar. Només així aconseguirem un bronzejat uniforme i homogeni.

En el cas de tenir pell deshidratada, res de posar-nos protecció solar amb spray per que porta alcohol. Protecció solar en crema i after-sun després per reparar.


NO DUBTIS EN CONSULTAR-NOS QUALSEVOL DUBTE QUE TINGUIS. DESDE LA FARMÀCIA T´AJUDAREM A TROBAR EL FOTOPROTECTOR IDONI PER TU I LA TEVA FAMÍLIA.


13 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


Publicar: Blog2_Post
bottom of page